ERECTIESTOORNISSEN IN JE TWINTIGER JAREN: HOE KAMAGRA U HELPT

Seksuele gezondheid is in veel culturen een taboeonderwerp, en zelfs veel volwassenen zijn vaak bang om er met hun arts over te praten. Toch is het belangrijk dat mannen van alle leeftijden geïnformeerd zijn en naar hun arts gaan als er problemen optreden – vooral als die onverwacht zijn of op een leeftijd waarop alles in orde lijkt te zijn.

Dit artikel is bedoeld om u te helpen door uitgebreide informatie te geven over erectiestoornissen, de onderliggende fysiologie, de meest voorkomende oorzaken van de aandoening en de behandelingen die met deze oorzaken samenhangen.

Wat is erectiestoornis precies?

Het is algemeen bekend dat erectiestoornissen een aandoening zijn waardoor een man geen erectie kan krijgen die voldoende is voor geslachtsgemeenschap. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken, die allemaal kunnen bijdragen aan deze aandoening, waaronder leeftijd, medicatie, letsel en levensstijl. Maar wat gebeurt er eigenlijk fysiologisch wanneer iemand aan deze aandoening lijdt?

Het mechanisme van een erectie berust op een aantal fysiologische processen die samenwerken om een erectie te produceren. Het eerste proces is het vrijkomen van chemische stoffen, neurotransmitters genaamd, uit zenuwcellen in de penis. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat verschillende spieren in de penis (met name in de zwellichamen, die de kern van de penis vormen) zich ontspannen en dat er bloed naar binnen kan stromen.

Dit is waar het volgende belangrijke proces om de hoek komt kijken: de bloedstroom naar de penis. De aderen in de penis die zich het dichtst bij het oppervlak bevinden, worden gevuld met bloed, waardoor de penis zich vult met bloed en de eigenlijke erectie ontstaat. Van daaruit beïnvloedt de afgifte van meer hormonen in de hypothalamus van de hersenen de gladde spieren in de penis om de erectie in stand te houden.

Al deze processen werken samen om een erectie te produceren, en zoals u zich nu kunt voorstellen zijn er verschillende potentiële storingspunten, die elk een zwakke erectie of een volledige erectiestoornis kunnen veroorzaken – ED kan dus wijzen op een hele reeks potentiële gezondheidsproblemen.

Hoe vaak komt erectiestoornis voor?

Door het stigma dat kleeft aan seksuele gezondheidsproblemen en de fysiologische disfunctie die ze kunnen veroorzaken, beseffen maar weinig mensen hoe vaak sommige van deze problemen eigenlijk voorkomen – schokkend genoeg heeft meer dan de helft van alle mannen er op een bepaald moment in hun leven last van. met erectiestoornissen, en dit aantal neemt toe met de leeftijd.

Zoals we al hebben uitgelegd, is de penis een delicaat orgaan dat afhankelijk is van een aantal verschillende lichaamssystemen en kan worden aangetast door een groot aantal aandoeningen en problemen. Veel van de meest voorkomende oorzaken van erectiestoornissen (zoals leeftijd, diabetes, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen) kunnen ook worden toegeschreven aan andere vormen van disfunctie, zoals een slechte bloedsomloop en zenuwbeschadiging.

Natuurlijk bestaat in veel culturen de wijdverspreide opvatting dat erectiestoornissen vooral op latere leeftijd voorkomen: Van Viagra-reclames met oude mannen op golfbanen tot tv-programma’s waarin de draak wordt gestoken met “oude mannen die niet kunnen opstaan”, iedereen die Als u zich niet in het onderwerp hebt verdiept, denkt u misschien dat erectiestoornissen pas een probleem worden als al het haar grijs is geworden. En hoe zit het met de werkelijkheid?

Erectiele disfunctie op jonge leeftijd

Zoals je misschien al geraden hebt, komen erectiestoornissen ook verrassend vaak voor bij mannen op jongere leeftijd. Volgens een recente studie uit Italië heeft maar liefst 26% van de mannen onder de 40 er last van. Denk daar eens over na: Meer dan een kwart van alle mannen die je in hun twintiger of dertiger jaren ontmoet, heeft waarschijnlijk te maken met erectiestoornissen. Het is duidelijk hoezeer de culturele en sociale boodschappen rond deze aandoening onze ideeën over seksuele gezondheid hebben vertekend, en de prevalentie van de bijbehorende problemen.

LEES  KIES KAMAGRA JELLY VOOR EEN BETERE SEKSUELE GEZONDHEID

Omgaan met het stigma

De misvattingen over erectiestoornissen zijn verontrustend, niet alleen vanwege het schrille contrast tussen de realiteit en de berichten, maar ook omdat ze zich vertalen in concrete verschillen in behandelingsresultaten, aangezien de waargenomen zeldzaamheid van de aandoening op jongere leeftijd een stigma voedt dat getroffen mannen doet aarzelen om verder te gaan. naar de dokter te gaan of zich anderszins te troosten met de wetenschap dat het verrassend normaal is.

Studies hebben aangetoond dat een vroegtijdige behandeling van erectiestoornissen niet alleen de langetermijnvooruitzichten van de patiënt kan verbeteren, maar ook het risico op ernstige langetermijngevolgen aanzienlijk kan verkleinen – vergeet niet dat de erectiefunctie afhankelijk is van een complexe, coöperatieve inspanning van een aantal lichaamssystemen, en ED kan een vroeg teken zijn dat er iets mis is in een ander deel van uw lichaam, wat uiteindelijk tot een groter probleem kan leiden.

In een enquête onder meer dan 1.000 mannen die aangaven problemen te hebben met het krijgen en behouden van een erectie, zei meer dan de helft dat ze het probleem nooit met een arts hadden besproken. Onnodig te zeggen dat een deel van deze mannen aan ED kan lijden als gevolg van een onderliggende aandoening die hun arts had kunnen identificeren en behandelen.

Als u een man van welke leeftijd dan ook bent die lijdt aan erectiestoornissen, laat u dan niet tegenhouden door sociale stigma’s gevoed door gangbare misvattingen om hulp te zoeken. Er zijn veel gerenommeerde bronnen van informatie en ondersteuning, en hoe eerder u begint, hoe groter de kans dat u hulp vindt.

Wat kan erectiestoornissen veroorzaken?

Zoals eerder gezegd, zijn de mannelijke geslachtsorganen afhankelijk van complexe interacties tussen verschillende lichaamssystemen om een erectie mogelijk te maken. Dit betekent dat erectiestoornissen een groot aantal verschillende oorzaken kunnen hebben, elk met een eigen prognose en behandelplan. De meeste van deze oorzaken worden hieronder besproken.

Laag testosterongehalte

Statistisch gezien is dit de meest voorkomende oorzaak van erectiestoornissen bij mannen. Een laag testosteronniveau kan verschillende oorzaken hebben, zoals leeftijd, ziekte, medicatie of genetische factoren. Een laag testosterongehalte kan de functie van de zenuwen die naar de penis leiden en de bloedvaten die de penis van bloed voorzien, beïnvloeden. Dit kan leiden tot problemen met het krijgen en behouden van een erectie, evenals een verminderd libido.

Een laag testosterongehalte kan worden behandeld met bepaalde medicijnen. Als deze echter geen effect hebben, kan uw arts ook testosteronvervangingstherapie aanraden – een agressievere aanpak waarbij meestal injecties in de billen worden gegeven. Als u een testosteronvervangingstherapie overweegt, moet u een arts raadplegen die vertrouwd is met deze therapie en de bijwerkingen ervan.

Nerveuze disfunctie

Omdat het zenuwstelsel zo’n belangrijke rol speelt bij de erectie (en alle andere functies), kunnen problemen met het functioneren van de zenuwen of de hersenen ook erectiestoornissen veroorzaken. In deze gevallen gaat een erectiestoornis meestal gepaard met andere symptomen, zoals een verminderd libido of een slechte orgasmefunctie – maar het ontbreken van bijkomende symptomen sluit een zenuwprobleem niet uit.

De meest voorkomende oorzaken van zenuwstoornissen die leiden tot erectiestoornissen zijn letsels aan de ruggengraat of de hersenen, maar bepaalde neurologische aandoeningen zoals diabetes of multiple sclerose kunnen ook schade toebrengen aan de zenuwen die de erectiele functie regelen.

De behandeling voor dit specifieke geval varieert sterk, afhankelijk van de onderliggende aandoening. Daarom is het belangrijk dat u naar uw arts gaat om een diagnose te stellen en een effectieve behandelingsstrategie te ontwikkelen. Dit is dubbel belangrijk, want als er een onderliggende zenuwstoornis is, kan erectiestoornis slechts een eerste symptoom zijn.

Bloedstroomcomplicaties

Bijna elke oorzaak van erectiestoornissen heeft op een bepaald moment te maken met een onregelmatige bloedstroom, maar er zijn ook gevallen waarin de bloedstroom (of het gebrek daaraan) zelf het probleem is. Dit kan het geval zijn als een of meer bloedvaten die de penis van bloed voorzien, geblokkeerd zijn, of als de slagaders die de penis van bloed voorzien, vernauwd zijn. Ook dit kan problemen veroorzaken die veel verder gaan dan erectiestoornissen, dus een bezoek aan de dokter is van essentieel belang.

LEES  BEHANDELING VAN ED EN PE MET SUPER KAMAGRA TABLETTEN

Wat de behandeling betreft, kunnen veel van de aandoeningen die bloedstroomcomplicaties veroorzaken, worden behandeld met medicijnen of chirurgie. Wat precies moet worden gedaan en wanneer, hangt af van de specifieke kenmerken van elk geval, maar gangbare behandelingen omvatten geneesmiddelen zoals angiotensineconverterende enzymremmers en fosfodiësteraseremmers van type 5, of chirurgische ingrepen zoals penisangioplastiek of penisrevascularisatie.

Medicatie

Erectiestoornissen zijn een bijwerking van veel medicijnen, en zelfs als het niet specifiek als zodanig wordt vermeld, is het mogelijk dat u vroeger op de grens zat, en dat één bepaald medicijn uiteindelijk het verschil heeft gemaakt. Dit komt vooral voor bij medicijnen tegen bloeddruk, hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen.

Als dit de oorzaak is van uw erectiestoornis, kan de oplossing zo simpel zijn als het aanpassen van de dosering van uw medicatie of het overschakelen op een andere medicatie. Als de oorzaak echter een medicijn is dat u voor een specifieke aandoening gebruikt, zal uw arts waarschijnlijk specifieker advies hebben.

Medische aandoeningen

Er zijn een aantal medische aandoeningen die kunnen leiden tot erectiestoornissen. Zoals diabetes en de ziekte van Peyronie. De ziekte van Peyronie beschadigt de bloedvaten die de penis van bloed voorzien, en bij de ziekte van Peyronie kromt de penis zich als gevolg van overmatig littekenweefsel na herhaalde verwondingen van de penis. Ook hier geldt dat de behandeling sterk afhankelijk is van de precieze aandoening, dus u moet uw arts raadplegen.

Levensstijlfactoren

De meeste moderne levensstijlen zijn veel ongezonder dan mensen zich realiseren, en veel van de aandoeningen waarmee mensen in de loop van hun leven te maken krijgen, zijn uiteindelijk terug te voeren op ongezonde gewoonten of een onzorgvuldig dieet. Erectiestoornissen vormen geen uitzondering op deze regel. Gelukkig kunt u, als uw erectiestoornis te wijten is aan bepaalde gewoonten in uw dagelijks leven, deze verhelpen door eenvoudige veranderingen aan te brengen en een gezondere levensstijl aan te nemen – mits u geen andere ziekten hebt ontwikkeld die erectiestoornissen kunnen veroorzaken.

Obesitas

Het meest voorkomende probleem met de levensstijl dat erectiestoornissen veroorzaakt, is zwaarlijvigheid. Mannen met overgewicht hebben bijna twee keer zoveel kans op erectiestoornissen als mannen met een gezond gewicht, en het probleem is nog groter bij oudere mannen. Het verband tussen zwaarlijvigheid en erectiestoornissen is complex, maar aangenomen wordt dat de gewichtstoename bijdraagt aan het probleem door de bloedvaten te beschadigen die zuurstof en voedingsstoffen naar de penis transporteren.

Dieet

Slechte voeding is ook een belangrijke factor bij erectiestoornissen. Ongezonde diëten die kunnen leiden tot erectiestoornissen of ziekten die erectiestoornissen veroorzaken, zijn meestal rijk aan vetten, bewerkte voedingsmiddelen en zoetstoffen, die elk op hun eigen manier leiden tot ontstekingen en schade aan de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor erecties.

Goede regels in dit verband zijn het vermijden van rood vlees, zuivelproducten met een hoog vetgehalte en bewerkte voedingsmiddelen in het algemeen. Zorg er in plaats daarvan voor dat u veel fruit en groenten, volle granen en magere eiwitten eet – idealiter zou u een plantaardig dieet moeten volgen.

Substantiemisbruik

Hoewel verantwoord recreatief drugsgebruik meestal niet leidt tot erectiestoornissen, kan uitgebreider drugsgebruik wel leiden tot erectiestoornissen – vooral als het gaat om harddrugs. Met name methamfetamine is een krachtig en zeer verslavend stimulerend middel dat de bloedvaten in de penis kan beschadigen, maar ook drugs als cocaïne en heroïne kunnen bijdragen aan erectiestoornissen.

Dit is ook niet beperkt tot illegale drugs. Legale en sociaal genormaliseerde drugs zoals alcohol kunnen deze problemen ook veroorzaken. Alcohol kan niet alleen problemen veroorzaken met de bloedstroom en de bloedsomloop omdat het het centrale zenuwstelsel onderdrukt, maar het kan ook de productie van testosteron direct beïnvloeden, wat leidt tot lagere testosteronniveaus.

Als je last hebt van erectiestoornissen en vermoedt dat middelenmisbruik een rol speelt, ga dan zeker naar de dokter, want ook hier kan de schade veel groter zijn dan erectiestoornissen alleen zouden doen vermoeden.

Roken

Hoewel nicotine technisch gezien ook een drug is, verdient roken een eigen hoofdstuk, omdat het een van de bekendste en meest bewezen oorzaken van erectiestoornissen is. Het is ook de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfgevallen onder mannen in de Verenigde Staten. Sigaretten bevatten meer dan 4.000 chemische stoffen, waarvan vele in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen die op hun beurt erectiestoornissen kunnen veroorzaken of verergeren. Roken vermindert ook direct de bloedtoevoer naar de penis en verlaagt de productie van stikstofmonoxide, een belangrijke chemische stof die verantwoordelijk is voor de instandhouding van erecties.

LEES  KAN KAMAGRA ORAL JELLY ED VERBETEREN?

Stoppen met roken is een van de beste dingen die u kunt doen, niet alleen voor uw erectiele functie, maar voor uw algehele gezondheid. Als u momenteel te maken heeft met erectiestoornissen en een roker bent, is het belangrijk dat u probeert een plan te ontwikkelen om zo snel mogelijk voorgoed te stoppen met roken, want net als bij sommige andere oorzaken, kan erectiestoornis slechts het eerste symptoom zijn – zoek op internet naar geschikte bronnen en raadpleeg uw arts.

Emotionele of psychologische complicaties

Zoals met alles in het leven, zijn mentale en emotionele gezondheid ook belangrijk voor het seksueel functioneren. Als u veel last heeft van stress, angst, ontoereikendheid of depressie, en vooral als een van deze gevoelens verband houdt met uw partner, relatie of seksuele prestaties, is het heel goed mogelijk dat uw erectiestoornis te wijten is aan psychologische problemen in plaats van een fysiologische. aandoening. Omdat het moeilijk is om definitief vast te stellen of uw erectiestoornis te wijten is aan uw psychische aandoening en niet aan een lichamelijke complicatie, is het raadzaam om uw arts te raadplegen, maar in deze gevallen kan een therapie heel goed voldoende zijn.

Behandeling van erectiestoornissen

Zoals eerder vermeld, kunnen de behandeling van erectiestoornissen en de onderliggende oorzaak sterk uiteenlopen. Geneesmiddelen zoals Viagra en Cialis werken bijvoorbeeld via de bloedvaten van de penis om de bloedstroom te verhogen en een erectie te veroorzaken. Bepaalde vacuümapparaten of penisprothesen kunnen ook zeer doeltreffend blijken bij de behandeling van erectiestoornissen, vooral als de oorzaak een chronisch fysiologisch probleem blijkt te zijn dat om de een of andere reden niet kan worden verholpen.

Prognose

Als u lijdt aan erectiestoornissen, is het eerste wat bij u opkomt misschien dat het een chronische aandoening is die u niet kunt behandelen en waar u mee moet leren leven. Statistisch gezien herstellen de meeste mannen die aan een erectiestoornis lijden zich echter uiteindelijk.

Dit geldt vooral als u jonger bent dan 45 jaar, omdat uw kansen op herstel dan nog groter zijn. Dit komt omdat een leeftijdsgebonden afname van de bloedtoevoer door de penis veel moeilijker omkeerbaar is dan een afname als gevolg van ziekte of levensstijl. Als u ouder bent dan 45, kunt u nog steeds hopen op een relatief goede kans op herstel – maar het is nog belangrijker om een arts te raadplegen als u problemen hebt met het krijgen van een erectie.

ED-behandelingen die werken

Geneesmiddelen zoals sildenafil (Viagra) zoals Kamagra 100mg en tadalafil (Cialis) worden wereldwijd erkend als de beste behandelingen die beschikbaar zijn voor erectiestoornissen. Deze geneesmiddelen kunnen mannen met erectiestoornissen helpen meer bevredigende seksuele ervaringen te hebben.

Zowel sildenafil als tadalafil werken door het remmen van een enzym genaamd fosfodiësterase-5 of PDE-5. PDE-5 is verantwoordelijk voor het afbreken van een stof die cyclisch guanosinemonofosfaat (cGMP) wordt genoemd. cGMP speelt een belangrijke rol in het erectieproces, aangezien het het gladde spierweefsel in de penis ontspant, zodat bloed kan toestromen en een erectie kan veroorzaken.

Door PDE-5 te remmen, kan cGMP langer actief blijven in de penis, waardoor de bloedstroom verbetert en mannen langer een erectie kunnen behouden.

Het verschil tussen deze twee geneesmiddelen ligt in hun werkingsduur. Sildenafil blijft tot 4 uur actief in het lichaam, terwijl tadalafil tot 36 uur actief kan blijven. Dit betekent dat tadalafil eenmaal daags kan worden ingenomen, terwijl sildenafil ongeveer 30 minuten tot een uur voor de seksuele activiteit moet worden ingenomen.

Zowel sildenafil als tadalafil worden over het algemeen goed verdragen; de meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, roodheid van de huid en indigestie. Deze medicijnen kunnen met of zonder voedsel worden ingenomen, en er zijn geen interacties met andere medicijnen bekend.

Een reactie achterlaten